در سالیان گذشته روال بر این بود که چند سال بازار مسکن با رونق مواجه میشد و خرید و فروش در آن انجام میگرفت، ساخت و ساز پر سود بود و سپس برای چند سالی بازار به دوره رکود میرفت و با کاهش فعالیت فعالان صنعت مسکن و خریداران مواجه میشدیم. از سال ۹۷ با بازگشت تحریمها و افزایش نرخ ارز، این آهنگ همیشگی به یکباره دچار دگرگونی شد و با وجود عدم خرید و فروش، قیمت مسکن بالا رفت و بازار در پی آن به رکودی بی سابقه رفت. آیا با این وضعیت میتوان به پیش بینی قیمت مسکن در سال ۱۴۰۰ پرداخت، در ادامه با این مقاله از اکو ساختمان همراه باشید تا از چند و چون آن اطلاع پیدا کنید.
پیش از سال ۹۹ بسیاری از کارشناسان، ثبات قیمت، کاهش قیمت و رکود را برای بازار مسکن مطابق با سالهای پیشین پیش بینی میکردند ولی در ابتدای سال افزایش قیمت مسکن و اجاره بها را شاهد بودیم. از پایان فروردین ماه امسال همه معادلات برگشت و قیمتها به شدت بالا رفت و ما در برخی مناطق شاهد افزایش ۳ تا ۵ میلیون تومانی قیمت مسکن بودیم.
این امر میتواند به دلیل بخش عمدهای از خریدارانی که تصمیم داشتند در سال ۹۸ خرید مسکن داشته باشند و خریدشان به سال ۹۹ نرسد، از اوایل بهمن وارد بازار مسکن شدند. ورود این گروه به بازار مسکن و در حوزه خرید و فروش، دوباره رکود تورمی را به بازار برگرداند.
در این بین بسیاری از صاحبان سرمایه در بازار مسکن، دارایی خود را با ارز و طلا مقایسه میکنند. بازار ارز و طلا بسیار متفاوت است. ما در بازار ارز و طلا ظرف مدت چند ساعت خرید را انجام میدهیم، ولی در بازار مسکن حتی اگر نقدینگی کامل هم داشته باشید و تصمیم به خرید یک واحد مسکونی داشته باشید تا واحد مورد نظر را پیدا کنید و قرارداد آن را بنویسید و زمان محضر بگذارید و خانه را تحویل بگیرید و در نهایت آمار به عنوان خرید تلقی شود، حداقل بین ۴۵ روز تا ۲ ماه زمان میبرد.
بنابراین کسانی که در اردیبهشتماه وارد بازار مسکن شدند، مراجعات آنها را میتوانیم ثبت کنیم، ولی خرید آنها را برای اینکه معاملهای انجام شده تلقی شود، باید خرداد ماه و یا تیرماه رصد کنیم. آن هم در شرایط نبود فایل و عدم تثبیت قیمتها و احتیاطی که فروشندهها در رابطه با آینده بازار مسکن داشتند.
دلیل بعدی افزایش قیمت مسکن، نبود تعادل بین عرضه و تقاضا است. به عبارتی تقریباً طی ۵ سال گذشته کاهش تولید مسکن در کشور وجود داشت. بر اساس آخرین آماری که شهرداریها اعلام کردند، در سال گذشته کاهش صدور پروانههای ساختمانی دیده شده است.
طبق گفتههای وزیر راه و شهرسازی ۸۰۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی مسکن و ۲۰۰ هزار واحد برای محرومان تا پایان سال آینده احداث و به متقاضیان ثبت نام شده تحویل داده میشود. پیش بینی میشود که با آماده شدن واحدهای مسکونی توازنی بین عرضه و تقاضا به وجود آمده و ثبات را به بازار مسکن برگرداند.
یکی از موانع مهم بر سر راه بازار مسکن برای بازگشت به حالت عادی، تحریمها هستند. رفع تحریمها با در پی داشتن بهتر شدن روابط اقتصادی و خروج سرمایه از بازار مسکن و سرمایه گذاری در دیگر بازارها میتواند کمک زیادی به بازار مسکن کند.
از طرفی هم نرخ ارز میتواند کاهش پیدا کند و به سبب آن نیز قیمت مسکن متعادل شود و توانایی مردم برای خرید واحد مسکونی بالاتر رفته و تعداد معاملات افزایش پیدا کند. در هر صورت با بازگشت تحریمها شرایط اقتصادی جامعه دچار التهاب شد و با برداشته شدن آنها میتوان انتظار این را داشت که ثبات به بازار مسکن نیز باز میگردد.
یکی از اهرمهای کنترل کننده بسیاری از دولتها برای برقراری توازن در بازار مسکن، اجرای مالیات بر عایدی مسکن است. از سوی دیگر نیز به دلیل ماهیت سرمایهای بسیاری از خانهها در مناطق لوکس مانند شمال شهر تهران و خالی ماندن آنها نیز یکی از عاملان افزایش قیمت مسکن است که با برقراری مالیات برای این خانهها، ماهیت سرمایهای آنها به مصرفی تغییر میکند. البته لازم به یادآوری است که این دو عامل به تصویب و اجرا شدن درست آن منوط است و باید نظارت خوبی روی آنها صورت گیرد.
سخن آخر
با گرفتن میانگین از نظر کارشناسان و فعالین حوزه مسکن، میتوان دریافت که حدود ۴۰ درصد از کارشناسان رکود همراه با کاهش قیمت را پیش بینی میکنند. از سوی دیگر نیز ۳۰ درصد از کارشناسان نیز رکود همراه با افزایش قیمت را انتظار دارند و ۳۰ درصد از فعالان هم معتقدند در ماهها و سالهای آینده افزایش تعداد معاملات همراه با ثبات قیمت را اتفاق محتمل میدانند. برای انجام مطالعات پیش امکان سنجی آنلاین و آگاهی از قیمت مسکن در سال ۱۴۰۰ و مطالعات امکان سنجی به اکو ساختمان مراجعه کنید.
از مهمترین راههای کسب درآمد دولت میتوان به مالیات اشاره کرد. مالیاتها به دو روش…
از جمله مباحثی که اکثر بساز و بفروش ها در زمینه ساختوساز با آن دستوپنجه…
قانون، شهرداریها را مكلف کرده است تا بر اساس ضوابط، در رابطه با افزایش ارزشی…
امکان سنجی یک برنامه تحلیلی است که از طریق آن مدیر پروژه میزان موفقیت پروژه…
امکان سنجی چیست؟ مطالعه امکان سنجی باید پیشینه تاریخی پروژه که شامل شرح محصول یا…
قبل از گرفتن یک تصمیم مهم تجاری، ضروری است که تجزیه و تحلیل کنید که…